Asociația Română Împotriva Leucemiei

Asociația Română Împotriva Leucemiei

Achizitionarea unui aparat de afereza pentru sectia de transplant SUUB

Status: Finantat

În 2019 ne-am propus strângerea sumei de 90.000 de euro pentru achiziționarea unui aparat de afereza în vederea dotarii laboratorului de hematologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. 

[ Show more ]

0 RON

Sumă:

0

Galantomi:

0

Donații:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Anul trecut s-a facut primul autotransplant in noua sectie de transplant de la SUUB. In 1 iulie se va primi noul buget necesar efectuarii a 5 autotransplanturi lunare in aceasta sectie ultradotata si moderna. 

Autotransplantul este o solutie de vindecare pentru pacientii cu Limfoame, Mielom Multiplu si unele forme de leucemie. In Romania sunt mult prea putine paturi in sectiile de transplant. Utilizarea celor 5 locuri ar insemna salvarea a 5 vieti/ luna. Formidabil! 

Iata mai multe detalii :

Afereza este procedura de donare de celule stem hematopoietice din circulaţia sanguină şi se face în doi paşi:Pasul 1: în mod obişnuit, concentraţia de celule stem hematopoietice în sângele periferic este mică. Pentru a creşte concentraţia acestora se injectează sub piele, timp de 4 zile, o proteină sintetizată, denumită factor de creştere, a cărei acţiune seamănă cu cea a unei proteine naturale produsă de organismul nostru.Pasul 2: în a cincea zi, printr-o simplă analiză a sângelui, se stabileşte dacă s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice şi are loc donarea de celule stem hematopoietice din sânge se face prin procedura denumită “afereză”. Se montează un cateter pe vena femurală (pe picior), cu ajutorul căruia veţi fi cuplat/ă la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă.  Procedura de afereză nu este dureroasă, nu necesită anestezie şi durează în medie 3-5 ore, timp în care o echipă medicală vă va sta la dispoziţie. După terminarea procedurii se va scoate cateterul şi donatorul/ea va putea pleca acasă.Riscuri asociate:
– Tratamentul cu factor de creştere este în general bine tolerat. Ca orice medicament, poate provoca reacţii neplăcute cum ar fi: dureri osoase sau musculare, dureri de cap (care se tratează cu paracetamol) sau scăderea pasageră a tensiunii arteriale. Până acum nu s-au observat efecte adverse pe termen lung ca urmare a tratamentului cu factor de creştere.
– În timpul aferezei este posibilă scăderea nivelului de calciu, care poate fi prevenită printr-o suplimentare venoasă a calciului, pe perioada procedurii.
– În prezent, peste 70% din trasplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem heamtopoietice recoltate din sânge periferic. ( www.registru-celule-stem.ro)